Co2-compensatie

CO2-compensatie

Kiest u ervoor met om de trein, de auto of het vliegtuig te reizen? Compenseer dan uw CO2-uitstoot! Hoe meer mensen kiezen voor CO2-compensatie, hoe minder de temperatuur op aarde uiteindelijk zal stijgen. Afhankelijk van de organisatie en het project waar u voor kiest zijn er nog meer voordelen, zoals bescherming van tropisch regenwoud en het vergroten van windmolenparken. Hoe dat precies werkt lees u hieronder.

CO2 compenseren

Direct compenseren?

Ga naar de site van GreenSeat of Trees for All om uw uitstoot te berekenen en een project te kiezen!

Hoe werkt CO2-compensatie?

CO2-compensatie werkt volgens het volgende principe: de CO2 die u uitstoot wordt ergens anders op aarde verminderd. Dat kan bijvoorbeeld door het bouwen van windmolens (waardoor het aanbod aan groene energie groeit), of door het planten van bomen (die CO2 opnemen uit de lucht). De bedrijven en organisaties die CO2-compensatie aanbieden proberen zo goed mogelijk te berekenen hoeveel CO2 u uitstoot tijdens uw reis en wat er nodig is om die uitstoot te compenseren.

Dat klinkt eenvoudiger dan het is: de uitstoot is van heel veel factoren afhankelijk. Als u gaat vliegen speelt mee of het een rechtstreekse vlucht is, hoeveel mensen er aan boord zijn en of het een ouder of moderner type vliegtuig is. De compensatie is onder andere afhankelijk van de locatie waar de boom wordt geplant, de boomsoort en hoe lang de boom blijft staan voor hij omwaait of omgehakt wordt. Alleen de organisaties die een slim berekeningsmodel hanteren en hun compensatieprojecten streng controleren worden door Verturo aanbevolen.

Waar kan ik mijn CO2-uitstoot compenseren?

Op dit moment kunt u volgens ons het beste kiezen voor GreenSeat of Trees for All (voorheen Trees for Travel).

Greenseat

GreenSeat is onderdeel van de Climate Neutral Group, een bedrijf zonder winstoogmerk. GreenSeat is opgericht door Niels Korthals Altes die bij een multinational werkte en veel verre vliegreizen maakte. Toen hij ontdekte wat daarvan de gevolgen waren voor het milieu startte hij met het aanbieden van CO2-compensatie. De projecten van GreenSeat zijn gericht op het vergroten van het aanbod aan duurzame energie, onder andere door het bouwen van windmolens in India en het plaatsen van biovergisters in Cambodja. De projecten en resultaten worden streng gecontroleerd door onafhankelijke bureau’s die gecertificeerd zijn door de VN (o.a. TUV en SGS).

Klik hier om te compenseren bij GreenSeat.

Trees for All

Trees for All is een stichting erkend met het CBF-keur voor goede doelen en werd opgericht in 1999. De organisatie bestaat uit een werkorganisatie, onafhankelijk bestuur en vrijwilligers. ‘Core business’ van Trees for All is het aanplanten van bomen, om zo de CO2 in de atmosfeer te verminderen. Dat heeft niet alleen effect op het klimaat, maar de bomen zorgen ook voor bescherming van de biodiversiteit en een inkomen voor lokale parkwachters. De belangrijkste projecten zijn in Mali, Maleisie en Bolivia. Het CBF controleert de besteding van gelden en jaarlijks worden de resultaten beoordeeld door een accountant. Het jaarverslag van de accountant vindt u op de website. De aanplant van bos gebeurt door deskundigen, onder toezicht van een onafhankelijke controle-organisatie die het project certificeert.

Klik hier om te compenseren bij Trees for All.

Wat kan ik nog meer doen om groener te reizen?

1. Vlieg minder vaak en minder ver
2. Reis met de trein in plaats van de auto
3. Kies voor een groen hotel of een ecolodge
4. Ga zuinig om met water en energie
5. Vertel vrienden en familie over duurzaam reizen

Meer tips om groener te reizen vindt u op de pagina Duurzaam reizen.